Liela (atpletums līdz 25 cm, biezums līdz 6 cm)
mīkstas konsistences piepe ar sarkanīgu vai sārti brūnu augšpusi un tādā vai citādā dzeltenīgā tonī krāsotu apakšpusi.
Virsa ir sausumā mazliet pūkaina vai saraina, mitrumā - spīdīga ar sīkam starveida svītriņām vai punktiņiem un gluma.
Apakšpusē esošie stobriņi nav savā starpā saauguši, tomēr sākumā ir blīvi viens pie otra, taču vecumā atdalās.
No stobriņu atverēm (porām) mēdz spiesties ārā asinssarkana šķidruma pilieniņi,
bet no augļķermeņa ievainojumiem šāds šķidrums izdalās pat visnotaļ bagātīgi.
Aug rudens pusē uz dzīvu ozolu (daudz retāk - liepu) stumbriem, gandrīz vienmēr - uz to pamatnēm;
vien izņēmuma gadījumos izaug uz celmiem. Mīkstās konsistences dēļ saglabājas tikai dažas nedēļas.
Skaitījusies ļoti reti sastopama, ir iekļauta Aizsargājamo sugu sarakstā,
taču patlaban (2025) zināmo atradņu skaits jau tuvojas simtam; visvairāk atradņu uzietas Siguldā un ap to,
kā arī Bauskas apkārtnē (nepilns desmits katrā apvidū). Jauni augļķermeņi ir ēdami (uzreiz cepami);
tiem ir skābena, metāliska piegarša. Taču kā retumu pareizāk būtu atstāt augot.
Pirmo reizi Latvijā konstatējis Kārlis Kupfers 1931. gadā Usmas ezera Moricsalā.
Nākamajos piecos gadu desmitos uzieta vien dažās vietās, g/k Kurzemē.
Kopš XX gs. pēdējā ceturkšņa atrasta daudzos desmitos vietu, g/k valsts vidienē un rietumu daļā.
Šīs vietnes veidotāji ir uzgājuši
astoņas jaunas atradnes, g/k nelielā teritorijā Gaujas nac. parka dienvidrietumu daļā -
četras pie Krimuldas (EM, 2010, 2013, 2014, 2017), vienu pie Turaidas (EM, 2013) un divas Siguldā (EM, 2016),
kā arī vienu Rīgā, Arkādijas parkā (EM, 2025).
This polypore can be as wide as 25 cm and thick as 6 cm. Spore powder is white. Its flesh is juicy and fleshy,
and exudes blood-like liquid when damaged. It grows on living oak or lime at their trunk base during fall.
It is regarded very rare and included in Latvia's official Endangered Species List.
However, it has been observed at a number of new localities in recent
years. Edible, one can fry it without boiling but only young specimens.
It smells like fruits but its taste is somewhat sour.
The tiny team of this website has found the species at eight new localities,
almost all - in the south-western part of Gauja National Park.