|
|
Kausa rumpucis |
Helvella crispa Krokainais rumpucis |
|
Syn.: Paxina acetabulum; Acetabula vulgaris
English name: Vinegar Cup
Deutschen Namen: Pokal-Rippenbecherling, Hochgerippter Becherling
Vair. centimetrus plata un līdzīgi augsta askusēne ar brūnu kausveidīgu vai šķīvjveidīgu augšdaļu,
kura pakāpeniski pāriet izteikti dzīslotā (ribainā) baltganā kātiņā ar daudziem gareniskiem dobumiem iekšienē.
Kātiņa dzīslas (ribas) turpinās arī uz cepurītes apakšpuses, tur sakņveidīgi sazarodamās.
Aug no aprīļa līdz jūnijam lapkoku un jauktos mežos, īpaši to klajumos, tikpat arī pilsētvides apstādījumos.
Pareti sastopama, tomēr ir novērotas arī grupas ar ~100 eksemplāriem katrā. Neēdama.
Its fruit-body is from 3 to 8 cm wide. Spore powder is white. It grows in deciduous and mixed
forests (particularly on forest glades) as well as in vegetated urban areas from April to June.
It is rather rare in Latvia. Inedible.
|
Kausa rumpucis tipiski aug nelielās grupās, kuras dažkārt ir tik ciešas, ka augļķermeņi spiežas viens otram virsū un deformējas.
Tomēr paretam gadās gan vienpati augļķermeņi (zemāk), gan lielas grupas no ~100 augļķermeņiem.
Vinegar Cup usually grows in small groups. Some fruit-bodies may be even packed tightly together.
Kausa rumpucim uz kātiņa ir gareniskas ribas, kuras tālāk uz cepurītes sakņveidā zarojas.
Vinegar Cup's stipe exhibits distinct ribs which fork root-wise on the underside of its cap
Kausa rumpuča kātiņam ir vairāki gareniski dobumi, kuri šeit redzami šķērsgriezumā.
(Attēlos ir viena un tā paša augļķermeņa abas puses.)
The stipe of Vinegar Cap has numerous longitudional cavities (see cross-section).
(The images show both sides of the same fruit-body).
Šīs lappuses foto ir no atradnēm blakus ietvei Jumpravas pagasta centrā un mežā pie Krimuldas.