Vidēju vai lielu izmēru lapiņsēne
(platums parasti 4-20 cm, ļoti reti līdz 25 cm) ar izteikti asimetrisku cepurīti visai plašā krāsu diapazonā -
no krēmkrāsas vai smilškrāsas līdz violetpelēkai, reizēm pat visai tumšai; ar baltām vai krēmkrāsas lapiņām,
gar kātiņu stipri nolaidenām; ar īsu rudimentāru kātiņu cepurītes vienā malā;
ar diezgan sīkstu baltu vai pelēcīgu mīkstumu, kurš smaržo pēc piepēm.
Sastopama čemuros uz dzīviem lapkokiem, kritušajiem stumbriem un celmiem;
parasti sāk augt rudenī pēc pirmajām nopietnajām salnām un turpina līdz ziemas sākumam,
neaizejot bojā pat diezgan stiprā salā un zem sniega. Bieži sastopama.
Ēdama, tiek plaši audzēta mākslīgā vidē (sugas gaišā forma) un pārdota veikalos kā austersēne.
Cepurītes ir cepamas bez iepriekšējas novārīšanas - kā karbonāde; var arī marinēt, kaltēt un sālīt.
Kātiņi ir sīksti, tos labāk vārīt zupās.
This mushroom can be as wide as 20 cm, in exceptional cases as much as 25 cm. Spore powder is white.
It grows in clusters on living deciduous trees, deadfalls and stumps at low air temperatures.
It is common in Latvia. The species is extensively cultivated and sold on supermarkets.
Edible and tasty when fried without boiling. One can dry, pickle and salt it, too.