 |
|
Kausa rumpucis |
Helvella crispa Krokainais rumpucis |
 |
Syn.: Paxina acetabulum; Acetabula vulgaris
English name: Vinegar Cup
Deutschen Namen: Pokal-Rippenbecherling, Hochgerippter Becherling
Vairākus centimetrus plata un augsta askusēne ar brūnu kausveida vai šķīvjveida augšdaļu,
kura pakāpeniski pāriet baltganā dziļi krokotā kātiņveida pagarinājumā ar daudziem gareniskiem dobumiem iekšienē.
"Kātiņa" ārējais krokojums turpinās uz "cepurītes" apakšas, tur sakņveidīgi sazarodamies.
Aug no aprīļa līdz jūnijam lapkoku un jauktos mežos, īpaši to klajumos, dažkārt arī pilsētvides apstādījumos.
Reti sastopama, tomēr ir novērotas arī grupas ar ~100 eksemplāriem katrā. Neēdama.
Its fruit-body is from 3 to 8 cm wide. Spore powder is white.
It grows in mixed forests and on forest glades from April to June.
It is rare in Latvia. Inedible.
|
_reminder.gif)
Kausa rumpucis tipiski aug nelielās grupās, kuras dažkārt ir tik ciešas, ka augļķermeņi spiežas viens otram virsū un deformējas.
Tomēr paretam gadās gan vienpati augļķermeņi (zemāk), gan lielas grupas no ~100 augļķermeņiem.
Vinegar Cup usually grows in small groups. Some fruit-bodies may be even packed tightly together.
Kausa rumpucim uz "kātiņa" ir gareniskas krokas, kuras tālāk uz "cepurītes" sakņveidīgi sazarojas.
Vinegar Cup's stipe exhibits distinct ribs which fork root-wise on the underside of its "cap"
Kausa rumpuča "kātiņam" ir vairāki gareniski dobumi, kuri redzami šķērsgriezumā.
(Attēlos ir viena un tā paša augļķermeņa abas puses.)
The stipe of Vinegar Cap has numerous longitudional cavities (see cross-section).
(The images show both sides of the same fruit-body).
Šīs lappuses foto ir no atradnēm blakus ietvei Jumpravas pagasta centrā un mežā pie Krimuldas.