Vidēju izmēru lapiņsēne ar visumā baltu,
taču dzeltenīgiem plankumiem izraibinātu cepurīti, kura sēnes briedumā ir stipri plakana, tomēr ilgi saglabā ieritinātu malu;
ar sākumā iesārtām un vecumā šokolādes brūnām lapiņām; ar baltu un stingru, diezgan resnu kātiņu, kuru apjož dubultīgs gredzens -
gan daļējā plīvura (sākumā cepurīti aptvērušā), gan vispārējā plīvura (visu augļķermeni aptvērušā) paliekas.
Mīkstums ir balts un stingrs, griezumā pavisam nedaudz sārtojas; ar skābenu koksnes smaržu.
Aug no maija līdz septembrim sablīvētā augsnē ceļmalās, apstādījumos, dārzos. Nereti pat izlaužas cauri asfaltam!
Ļoti bieži sastopama pilsētvides zaļumos, pārsvarā samērā ciešās grupās, turpretim dabiskā vidē tikpat kā nav novērojama.
Ēdama, cepama bez iepriekšējas novārīšanas. Tomēr, par cik reāli ir ievācama tikai pilsētvidē, kura ir varbūtēji piesārņota,
no lietošanas pārtikā labāk atturēties.
Piezīme: pāris pēdējos gadu desmitos pilsētvidē strauji ieviešas arī Bernāra atmatene.
The size of this mushroom can range from 4 to 10 cm in diameter. Its flesh has acidulous smell and turns very slightly pinkish when bruised.
Spore powder is deep chocolate-brown. The species prefers compacted soil and grows almosty exclusively in urbanized areas
(occasionally even breaking through tarmac) from May to September. It is common in Latvia. Edible, can be fried without boiling.
However, its consumption is not recommended, since urban environement is often contaminated with harmful substances. Note:
over the last decades Agaricus bernardii has also become widespread in urbanized environement.