Parasti neliela
(diametrs daži cm), tomēr reizēm paprāva (diametrs virs 10 cm) lapiņsēne ar dzeltenu vai brūnganu cepurīti,
kura vidū ir tumšāka un it visa nosēta ar sīkām vēl tumšāk brūnganām zvīņām; ar sākumā bāli okerdzeltenām,
bet vēlāk jau īsti dzeltenām vai pat brūnganām lapiņām; ar sīkstu un uz leju drusku resnāku kātiņu cepurītes krāsā,
kuru apjož ādains balts gredzens ar dzeltenu maliņu. Aug uz visai dažādu sugu koksnes - kā skujkoku, tā lapkoku;
gan uz dzīvas, gan uz atmirušas (celmiem, kritalām, seklām saknēm), turklāt ne vienpati, bet retos vai blīvos baros, arī čemuros.
Parastais augšanas periods - no septembra līdz novembrim, taču reizēm uz brīdi novērojama masveidā jau jūlijā vai vēl decembrī.
Ļoti bieži sastopama. Ēdama (ne kātiņi) gan marinētā, gan sālītā veidā; jānovāra apm. 30 minūtes un ūdens jānolej
(jo ir bijušas saindēšanās, kad nav tikusi kārtīgi novārīta vai arī tikusi aukstā veidā iesālīta).
Tomēr dažiem indivīdiem var izraisīt gremošanas traucējumus.
Sugas jēdziena plašākā nozīmē (Armillaria mellea s.l.)
par parasto celmeni uzskata arī pārējās vietnē pārstāvētās celmenes.
Piezīme. Šo sugu atainojošās lappuses tika savulaik noimprovizētas, ilustrāciju komplektu,
kurš atainoja parasto celmeni plašā nozīmē (Armillaria mellea sensu lato), sadalot četrām konkrētajām sugām,
taču nepievienojot papildu ilustrācijas. To paredzam izdarīt nākotnē.
The diameter of this mushroom usually varies from 3 to 12 cm. Spore powder is white or creamy.
It grows usually in rich clusters on stumps, roots and even live trunks of various trees.
Its growing season is from September to December. It is very common in Latvia.
It is edible only when cooked properly, since fresh is somewhat poisonous. Stalks are hard and should be discarded.
Some people may suffer digestive upsets from this mushroom.