Prāva (caurmērs nereti 10 cm)
askusēne ar neregulāras, tomēr puslīdz ieapaļas formas cepurīti dažādos tumši brūnos toņos, smalki smadzeņveidā sakrokotu;
ar īsu un paresnu baltganu kātiņu; gan cepurītē, gan kātiņā izteikti doba un viscaur trausla.
Aug aprīlīmaijā sausos smilšainos mežos (visvairāk zem priedēm), pastiprināti - meža ceļu un uzartu stigu malās,
bet īpaši bagātīgi - izcirtumos, kur mēdz veidot prāvas ciešas grupas. Ļoti bieži sastopama.
Jēla vai nepietiekami termiski apstrādāta ir nopietni indīga (ārzemēs reģistrēti pat nāves gadījumi),
tomēr pēc pamatīgas termiskās apstrādes, kurai jāietver divreizēja
vārīšana un sekojoša noskalošana ar aukstu ūdeni,
tā kļūst ēdama. (Vārot jāvairās ieelpot izgarojumus, jo arī tie ir
toksiski!) Lai bisīšu toksīna noārdīšanās un izgarošana sāktos vēl pirms vārīšanas,
tās mēdz ilgstoši kaltēt (pat pusgadu) vaļējā traukā. Tā vai
citādi, ir jārēķinās, ka apstrādes procesa pārkāpšana paviršības vai nejaušības dēļ var izraisīt nopietnu saindēšanos.
Par spīti šādam riskam, visai daudzi cilvēki bisītes joprojām lieto pārtikā;
attiecīgi ik gadu tiek atzīmēti saindēšanās gadījumi.
________________
*
Tautā iegājies, taču fakt. nepareizs nosaukums. Aizgūts no vācu valodas, kurā Morchel ir lāčpurns.
Bisīte vāciski ir Lorchel. Par cik jēdziena "murķelis" neviennozīmīgā izpratne (bisīte vai lāčpurns?)
viegli var izraisīt veselībai bīstamus pārpratumus, drošāk būtu no šī vārda lietošanas vispār atteikties.
The hollow cap of this fungus can range from 2 to 10 (max 12) cm across, and the stalk can be up to 4 cm tall.
Spore powder is white to creamy. It grows on bare ground or moss mostly in sandy pine forests in early spring -
from early April to late May. It is very common in Latvia. It is poisonous, when either raw or improperly prepared,
so even few deaths are known to have occurred (abroad). To remove toxicity, False Morels should be boiled twice,
each time followed by flushing with cold water. Do not inhale the vapors while boiling!
Do not confuse False Morels with the unconditionally edible True Morels (Morchella)!