|
|
Parastā bisīte |
Gyromitra gigas Dižā bisīte |
|
Zinot īstās vietas, ražīgos gados vienā gājienā uz mežu var viegli ievākt daudzus simtus parasto bisīšu - ja vien uzdrošinās tās gatavot un ēst!
In favorable years and right places hundreds of False Morels can be collected easily during a single foray - if someone dares to consume them!
Pavasarī augošās bisītes: indīgas vai ēdamas?
Atbilde ir: gan indīgas, gan ēdamas!
No vienas puses, parastās un, iespējams, arī dižās bisītes ir izteikti indīgas: pasaulē reģistrēti pat letāli iznākumi.
No otras puses, šo sēņu toksīns (giromitrīns), pretēji daudzu citu sēņu toksīniem, karstumā+slapjumā noārdās,
un tā indīgās atliekas izvadās no sēnes. Tādējādi pēc pareizas termiskās apstrādes (vārot!) bisīte kļūst ēdama.
Taču jārēķinās, ka apstrādes procesa pārkāpšana paviršības vai nejaušības dēļ var izraisīt nopietnu saindēšanos.
Tādēļ pavasarī augošo bisīšu ievākšana un lietošana uzturā tomēr ir saistīta ar risku, no kura labāk būtu izvairīties.
|
Kā pareizi apstrādāt bisītes, lai nesaindētos?
Drošas termiskās apstrādes process, kuru, atsaucoties uz prof. Perti Heinonenu (Somija),
savā grāmatā "Sēnes ir visur" izklāsta Edgars Vimba, ir šāds:
● bisītes jānovāra 10 minūtes lielākā ūdens daudzumā
(un labi ventilētā telpā, lai nesaelpotos indīgos izgarojumus);
● novārījuma ūdens jānolej un sēnes kārtīgi jānoskalo ar aukstu tekošu ūdeni;
● vēlreiz jānovāra 10 minūtes, ūdens atkal jānolej un sēnes vēlreiz jānoskalo.
Ļoti līdzīgi rīkojās arī fungi.lv veidotāji, kad vēlējās pārliecināties, kā garšo parastā un dižā bisīte, un abas salīdzināt.
Tomēr ikdienā no tām atturas! Lai toksīna (giromitrīna) noārdīšanās un izvadīšanās no sēnēm uzsāktos vēl pirms vārīšanas,
dažkārt bisītes ilgstoši kaltē (pat pusgadu) vaļējā traukā. Bisītes tikai cepot bez iepriekšējas novārīšanas,
toksīna noārdīšanās un izvadīšanās norit daudz neefektīvāk, tā ka risks saindēties iznāk visai augsts.
|
species' start page ■ sugas sākumlapa
in various shades ■ dažādās nokrāsās
ageing specimens ■ novecojoši eks.
cut across / along ■ dažādi pārgriezti
small / large group ■ maza / liela grupa
rich "harvest" ■ bagātīga raža
|